Innveiing

Vi har en fast rutine, Yolo og jeg. Yolo vekker meg på morningen med en herrrrrlig (phøy!) våt tunge midt i fleisen. Døren står på gløtt hele natten slik at hun kan si ifra dersom hun må ut på do eller det er noe på gang i kassa. Hun får gå ut en tur, lufte seg godt og spiser frokost. Jeg lager meg en kopp kaffe og rikker meg til med vekt, penn og valpeboka. Denne får du kjøpt hos Nesk.no mener jeg å huske. Kanskje har din raseklubb en tilpasset variant? Jeg har fått låne Siri Sjurseth sine valpebøker fra kull med Luca og har også etter kullet med Yolo og General Sniff fra 2020 å titte i og sammenligne med. Sammenligning er nyttig kun til et visst punkt, da alle kull er unike, men likevel interessant. Jeg veier valpene, gir mor en dose og valpene en liten dært Zoolack samtidig med morgen sjekk:
– Zoolack
– sjekker om valpen er varm, tørr og ren og ingen spor av løs mage (Diaré hos valper kan være livstruende og er viktig å følge godt med på)
– veier valpen og fører dagens fantastiske resultat hurra hurra! i skjemaet i valpeboka. Det er gøy å følge med på og forteller meg også dersom jeg må være litt ekstra oppmerksom dersom en valp ikke legger på seg. Det går i rykk og napp, men som regel legger de greit på seg GODT OG VEL mellom 5-10% av gårsdagens vekt. Vær tålmodig med de minste og hjelp de gjerne litt på vei ved å legge de litt ekstra vel plassert til pattene dersom vekten i utgangspunktet er lav.
– jeg blåser de beroligende og varmt i pelsen i nakken – en vane jeg hadde fra kull 0. Fint å kunne bruke for å roe ned valpene ved behov.

Hele seansen går rolig og effektivt for seg, forsøker å håndtere valpene så lite som mulig nå i starten. Det er Yolo sin jobb. Du kan lett se når Tispa sier at nok er nok ved at hun skjermer valpene ved at hun legger hodet og snute over de diende valpene. Nå er det nok, nå vil vi ha fred.
Som de fleste (ikke alltid) vet er det viktig at det er ro og fred i kassa første ukene. Jeg tillater lite besøk av «fremmede» og ingen håndtering av valpene første 3 ukene. Det er en tid for alt og sosialisering blir det mer enn nok tid til senere. Dersom de forstyrres for mye kan det få trasige konsekvenser som at tispa blir stresset, mister melk eller avviser valpene sine. Arrester meg dersom jeg tar feil – men jeg er trygg på at dette er rett for mine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *