Endelig!

11. august 2022. Våknet til fåglarna med en labb i trynet. Etter luftetur og nesa i sky av maten som ble servert målte jeg tempen til 37.2. Noe er åpenbart i gjære. Oppblokkingsfasen er igang med graving i kassa, pesing etterfulgt av dyp søvn. Kl er nå 9 på morningen. Jeg har fått i henne et egg (et kinderegg av en næringskilde) og hun har nå intatt horisontalen i senga si. To be continued

Kl litt over 2 på ettermiddagen og vi har gått tur, vært litt på verandaen i finværet og nå vekselsvis sover og peser hun inne. Jeg tok tempen igjen ved lunsjtider og da var den på 36.4! Hun har lett blank utflod og jeg kan se at vagina er litt slappere. Snakket akkurat med Tønsberg Dyreklinikk og veterinæren tipper at det skjer i natt eller i morgen. Ingen stor grunn til bekymring selv om det går 24 t. To ting er viktig å se etter. Dersom det kommer mye grønt utflod uten valp ønsker de å se på henne og det samme dersom hun har hatt pressveer i mer en en til to timer uten at det kommer noe.

Snart er kl 18 og det er fortsatt stille og rolig. Tobente Jordmor og Jordfar har spist middag mens Yolo har pest, kastet opp litt veske og ellers bare hvilt. Rører ikke hverken vann eller mat, selv ikke vannmelon vil hun ha nå. I følge loggen fra sist kull (som er pur idioti å måle etter) målte hun med temp fall kl 10 på morningen og fødte første valpen kl 22 på kvelden. Vel… det skjer når det skjer. Tempen nå kl 18 er 35.9. Det kan ennå gå mange timer og det kan bli morgengry før noe skjer.

Kl 07:00 – 37.2
Kl 09:00 – Graver veldig i valpekassa
Kl 12:00 – 36.4
Kl 18:00 – 35.9 Hviler rolig
Utover kvelden torsdag vekselsvis hviler, peser, graver og koser Yolo mellom relativt hyppige dobesøk. Teamet holder veddemål og 2 timer til fredag ligger det i kortene at team Kongsberg får rett i at fødselen setter igang fredag. Tempen stiger litt i 22 tiden og da går det ikke mange timene før fødselen er igang.
Kl 23 går Yolo og legger seg…tasser mot soverommet, titter på meg og vil tydelig at vi skal legge oss. Vi sover til kl 01:00, står opp og jeg oppdager spor av grønn utflod. Det er såpass lite at det er ingen grunn til bekymring. Kl 03:45 blir hun veldig urolig og hun legger seg klar i kassa. Vi er KLARE!
1 – Pressveer start kl 03:50 – Født kl 03:55 Jente
2 – Pressveer start kl 04:09 – Født kl 04:05 Jente
3 – Pressveer start kl 04:45 – Født kl 05:25 Jente
4 – Pressveer start kl 06:12 – Født kl 06:15 Gutt
5 – Pressveer start kl 07:05 – Født kl 07:15 Gutt
6 – Pressveer start kl 07:26 – Født kl 07:30 Gutt
7 – Pressveer start kl 07:44 – Født kl 08:03 Jente
8 – Pressveer start kl 08:15 – Født kl 08:27 Gutt
9 – Pressveer start kl 09:45 – Født kl 10:07 Gutt
På dette tidspunktet virker det som om hun er ferdig, men siden jeg så en 10. valp på røntgen så fulgte jeg godt med og mellom et par telefoner starter noen svake men tydelige pressveer. Det tar lang tid fra første tegn og jeg ringer veterinæren igjen. Det er nå 40 minutter siden pressveene startet så jeg beslutter å ta med valper og mor ut til Tønsberg for sjekk hos Vet. Under kyndig veileding over telefon forsøker jeg å kjenne med fingrene i fødselskanalen (VIKTIG med handsker) om det er valp på vei. Jeg kjenner tydelig at det ligger noe der, men får ikke tak rundt. Tanken er at dersom valpen kommer i bilen tar vi et bilde for å forsikre oss om at det ikke er flere igjen i magen. Jeg får med meg ei venninne som har valpene i en eske med teppe lunt og varmt over og sønnen min Sebastian med Yolo i baksetet. Sebastian blir derfor jordfar i baksete på en Skoda 😉 Plopp så skled nr 10 ut – ei velskapt lita jente. Vi klarer ikke å se om siste morkaka kommer ut. Yolo er lynkjapp og har garantert fått i seg hele koldtbordet med minst 9 kaker.
10 – Pressveer start kl 12:02 – Født kl 12:50 Jente
Et røntgenbilde bekrefter at fødselen er i boks og ikke annet enn masse gass igjen i magen. En kjempefis er på vei kan veterinæren melde lattermidt. Vel hjemme igjen senker roen seg og jeg er imponert over Yolo, hvor rolig hun har vært underveis og så uendelig takknemlig for Mona og Sebastian som gjorde svippturen innom dåktåren så nedpå, avslappet og ufarlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *